KAF Kolektif’te çocuklarla bir günü sonlandırırken.
DÜNYA İÇİN ETKİNLİKLER
︎
10 Mayıs 2023
Yazan: İrem Çetinor
Yazan: İrem Çetinor
6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonrasında biz de elimizden gelen insani desteği yaptıktan sonra, Mart ayında, Kahramanmaraş’a gitme kararı aldık.
25-26 Şubat 2023 tarihlerinde ATÖLYE İstanbul’da Neol ve Aposto işbirliği ile gerçekleştirilen Afet Sonrası Ortak Yaşam ve Topluluk Çalıştayı’nın ardından daha önce tanıdığımız ve daha önce hiç tanışmadığımız insanlarla birlikte neler yapabiliriz diye çalışmalara başladık. Odağımızı çocuklar, gençler ve eğitim ekseninde tuttuk.
Köy Okulları Değişim Ağı, TEGV, Sezin Okulları, Kodluyoruz Derneği, Konuşmamız Gerek Derneği, Omuz Dayanışma ve Paylaşım Ağı, The Circle İstanbul, Afet Çocuk Koordinasyon Ekibi, 484 Urban Garden gibi pek çok köklü ve yeni oluşumla bir araya gelme fırsatımız oldu.
KAF Kolektif’i temsilen çalışmaya katılan arkadaşlarımızdan 9 Şubat’tan itibaren Kahramanmaraş’ta ne gibi çalışmalar yaptıklarına dair yaşadıklarını dinleme fırsatımız oldu.
Ardından doğa ve sanatı merkezine alan bir eğitim ve paylaşım programı hazırlamaya başladık. Tüm bu süreçte Yağmur Dolkun, Saliha Yavuz ve Öyküm Pala olmak üzere pek çok değerli insanla birlikte içerik geliştirdik.
Programımız Nisan ayında Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu mahallesinde bulunan Sümer Ortaokulu’nda KAF Kolektif’in desteği ile çalışmaya başladı.
Kahramanmaraş merkezden bir görüntü - Mart.
Genç doğa ve sanat programımızın odak noktaları:
1- Sanat Pratikleri
2- Doğa Çalışmaları
3- Farkındalık Egzersizleri
KAF Kolektif’in Sümer Ortaokulu bahçesine kurduğu zeytinlik alanı ve kapalı topluluk mutfağı.
Okulun bahçesindeki futbol sahasında kurulan eğitim çadırı, 23 Nisan günü.
Öncelikle okul bahçesinde bulunan futbol sahasında kurulan KAF Kolektif’e hibe edilen 17 x 4 metrelik çadırın içinde çalışmaların yapılabilmesi için, orayı güvenli bir alan haline getirme hedefiyle kolları sıvadık.
Genellikle katılımcılarımız 5-18 yaş arası Türk ve Suriye’li çocuklardan oluştu. Çalışmalarımızda sanatsal üretim, bireysel ve birlikte üretimi ön plana çıkaran çalışmalara yönelerek ilerledik.
Yeni Dünya, ‘Bitkilerin Dilini Konuşanlar’ Atölyesi
20 Nisan 2023 tarihinde Yeni Dünya ekibinden Ayşem Gündüz, Ayşesu Çelik ve Gökçe Gülcüer ile birlikte okuldaki bahçeye saha ziyaretinde bulunduk.
Yeni Dünya ekibiyle gerçekleştirdiğimiz ‘Bitkilerin Dilini Konuşanlar’ atölyesi
‘Bitkilerin Dilini Konuşanlar’ isimli doğa farkındalık çalışmalarını çocuklarla birlikte gerçekleştirdik.
24 Nisan’a kadar okul bahçesinde lavanta, kekik, ve fesleğen ekimlerini gerçekleştirdik. Bahçede hali hazırda bulunan zeytin ağaçlarının ıslahı ve korunması için çalışmalar gerçekleştirdik.
Gençlerin her gün çadırlarından çıkıp ektikleri bitkileri kontrol etmeye, sulamaya gelmeleri bizi çok heyecanlandırıyor.
24 Nisan’a kadar okul bahçesinde lavanta, kekik, ve fesleğen ekimlerini gerçekleştirdik. Bahçede hali hazırda bulunan zeytin ağaçlarının ıslahı ve korunması için çalışmalar gerçekleştirdik.
Gençlerin her gün çadırlarından çıkıp ektikleri bitkileri kontrol etmeye, sulamaya gelmeleri bizi çok heyecanlandırıyor.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
23 Nisan’da pek çok etkinlik bir arada olmak üzere, Birim Erol’un 23 Nisan pankart atölyesi, çizim atölyesi, ve Dünya İçin’in 4-6 yaş arası gözlemsel çizim atölyesi gerçekleşti.
23 Nisan etkinliklerinden görüntüler
Çocukların şartlar ne olursa olsun, özgür, özgün, bedenleri, doğa ve yetenekleri ile bağlantıda bireyler olabilmesi için başlattığımız çalışmada, iletişim, süreklilik ve tutarlılığın ne kadar önemli olduğunu biz de çalışmalarımızı yaptıkça görüp öğreniyoruz.
Birim Erol’un 24 Nisan’da gerçekleştirdiği ‘birlikte sanat’ çalışmalarından bir görüntü.
İleri Dönüşüm Müzik Enstrümanları
25 Nisan’da İstanbul’dan programımız kapsamında gelen Fungistanbul ekibi ile öncelikle sahada bir atık temizliği gerçekleştirdik, ardından atıklardan ileri dönüşüm enstrüman atölyesi ve hemen sonrasında kendi tasarladıkları enstürmanları ile bir dinleti gerçekleştirdiler. Çocuklar müzik ve üretimin tadını çıkardılar.
Sümer Ortaokulu kenarında akan nehir kenarı ve atıklardan bir görüntü.
Fungistanbul’un atölyesi esnasında atık çeşitlerinden bahsediyorlar.
Bedensel Pratikler
26 Nisan’da Hindistan’dan Berlin’e çoğunlukla karadan seyahat ederek Yeşil İpek Yolu isimli bir proje kapsamında dünyayı dolaşan Gijs Spoor, oğlu Pai ve Pema’yı ağırladık.
Auroville isimli doğayla ahenkli yaşam prenspileri üzerine kurulu 3000 kişinin içinde yaşadığı bir ekoköyden geliyorlar, ve amaçları Hindistan’dan Berlin’e karadan yolculuk yaparak, yolları kapsamında tanıştıkları doğa dostu bireylerle birlikte
‘sincapların yere değmeden yolculuk edebilecekleri yemyeşil ağaçlarla dolu bir ipek yolu’
Çocuklarla taş boyama, hokkabazlık pratikleri ve beden çalışmaları gibi çeşitli aktiviteler düzenlediler. Onları da alanda karşılamak bizim için çok kıymetliydi.
Doğal Kumaş Boyama Atölyesi
28 Nisan günü ise Ela Mete markası Atelier Tenera kapsamında KAF Kolektif topluluğundaki kadın ve çocuklara özgü bir doğal kumaş boyama atölyesi düzenlediler. Otellerden topladıkları atık çarşafları soğan kabuğu, hibiskus gibi bitki atıkları ve özleriyle bir Japon katlama tekniği olan ‘shibori’ aracılığı ile boyadılar. Ortaya gerçekten paha biçilemez bir topluluk hissiyle üretilen rengarenk kumaşlar çıktı. Bu daha sonrasında oluşturmak istediğimiz kadın istihdam ve topluluk çalışmalarının temeli oldu.
Resim Atölyesi
Melis Çatak ise beraberlerinde getirdikleri resim kitaplarından ilham alarak ürettikleri resimler ile çocuklar yaratıcı taraflarıyla bağlantıya geçtiler.
Seçimlerden sonra ve yaz aylarında da devam etmek üzere atölye çalışmalarımızı programlamaya devam ediyoruz. Gençlerin kendi bedenleri, akranlarıyla ilişkileri, yaratıcı nitelikleri ve doğa ile bağlantı kurabilmeleri için, dünya için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Çünkü #dünyaiçinburadayız!
KAF Kolektif’i incelemek için:
@kaf.kolektif
Yeni Dünya İçin:
@yenidunya.da
Birim Erol için:
@birimerol
Fungistanbul’u takip etmek için:
@fungistanbul
Ela’nın işleri ve daha fazlası için:
@ateliertenera
Mana için:
@this.is.mana
Gijs ve Yeşil İpek Yolu için:
@thegreensilkroad_av