Dünya İçin, bilinçli yaşam yaklaşımını benimseyerek doğayı korumak adına jenerasyonlar arası bilgi paylaşımı yapan, atık temizliği, geri/ileri dönüşüm ve tasarım etkinlikleri düzenleyen bir sosyal oluşumdur.




ULAŞ
TAKİP ET
︎ Email
︎ Instagram
DÜNYA İÇİN NELERDEN VAZGEÇİLİR?






BİLİNÇLİ TÜKETİM

︎



27 Aralık 2020
Yazan: İrem Çetinor


‘Dünyadan mı yoksa kompulsif alışkanlıklarından mı vazgeçersin?’ diye bana sorsalar alışkanlıklarımdan vazgeçmeyi seve seve seçerdim. Seçtim de diyebilirim. Dünyamızda gelişen olayların daha büyük yönetimlerle çözüleceğine ben de katılıyorum, ama bireysel alışkanlıklarımızın da çok büyük ölçüde fark yaratabildiği bir dönemde yaşıyoruz. 

O yüzden tüketim alışkanlıklarımızda yapabileceğimiz bazı değişiklikler için sizin için birkaç öneri toparladım! 

Vazgeçebileceğiniz en temel birkaç şeyi sıralıyorum. Ortak özellikleri ne mi? Hepsinin TEK KULLANIMLIK oluşu! 





1- PLASTİK POŞET  

Plastik poşetlerin üretiminin harcadığı enerji ve suyu hiç düşünmüş müydün? Tek kullanımlık olup doğamızı kirlettiğini ve doğada çözünse bile mikroplastik olarak denizlerimizi kirlettiğini biliyor muydun? Bizim önerimiz son zamanlarda epey modaya da karışan alternatifler olacak. Her alışverişe çıktığında yanında taşıyabileceğin, hem de plastik poşetten çok daha keyifli alternatifler var. Yeni alışkanlığına alışman için, sana keyif vermesi belki bir motivasyon olabilir. 


PLASTİK POŞETLERİN DOĞAYA VERDİĞİ ZARARLAR: 

1-
Denizlere karışarak hayvanların onları deniz anası sanarak yemesi. 
2- Doğada mikroplastiklere karışarak toprağı ve su yollarını kirletmesi.
3- Hayvanların boğazlarına dolanarak onlara tehlike oluşturması, büyük zarar vermesi.


Aşağıda bu konuya ilişkin birkaç kare görebilirsiniz: 


Plastik poşet taşıyan bir Sümsük kuşu. 



Plastik yutmuş bir kaplumbağa.
 


Poşetin içine hapsolmuş bir leylek.
 
PLASTİK POŞET’LERE ALTERNATİFLER:






2- PET ŞİŞELER


Özellikle yaz sıcaklarında bol bol elimizin gittiği pet şişeler sonra sahillerimizde balık yemi olarak hayatlarına devam ediyorlar. Bu kullan-at plastik şişeleri her susadığımızda, lıkır lıkır içip sonrasında da nereye gittiklerini merak etmeden bir yere savuruyor olmak gezegenimizi ciddi anlamda zedeliyor. 

PET ŞİŞELERİN DOĞAYA VERDİĞİ ZARARLAR:

1- Plastik pet şişeler 
doğada kaldıklarında zaman içinde içlerindeki kimyasal leachate sulara karışıyor. Sulara karışan bu kimyasallar doğal yaşama tehlike oluşturuyor. 
 
2- Pet şişeler uzun süre güneşin altında kaldığında zamanla sertleşip kırılganlaşıyor, ve daha küçük parçalara ayrılarak: MİKROPLASTİK dediğimiz partiküllere dönüşüyorlar. Bu mikroplastikler gözle bile zor görülen atıklar oldukları için besin zincirimize giriyor, ve tüm canlılar için kimyasal bir tehdit oluşturuyor. 

3- Her susadığımızda bir plastik pet şişe kullanırsak o plastik şişenin üretimine destek olmuş oluyoruz, dolayısıyla bu şişelerin kullanımında ortaya çıkan kimyasal atık ve kullanılan enerjiye de destek olduğumuzu unutmayalım. 

Kullan-at plastik şişelerinizin hızlıca kullanıp attığınızda karşılaşabileceğimiz sonuçlarla ilgili aşağıdaki video’yu izleyebilirsiniz: 





PET ŞİŞELERE ALTERNATİFLER:




3- KULLAN-AT BARDAKLAR

Her ne kadar ben de kahve içmeye bayılsam da, her içtiğim kahveyle birlikte bir tane daha atık üretmek istemiyorum. Kahvemi genellikle evde demleyip termosuma doldurarak dışarı çıkmak bana sanki hayatın bir serüven olduğunu daha çok hatırlatıyor ve sonu gelmeyen zincirlere mahkum bir tüketici gibi hissetmektense kendi hikayesini yazan bir maceraperest gibi hissediyorum kendimi! Gelin tek kullanımlık ‘to-go’ kahve kapları yerine ne kullanabilirsiniz! 


KULLAN-AT BARDAKLARIN DOĞAYA VERDİĞİ ZARARLAR: 

1-
Kullan-at içecek bardaklarının genellikle içine konan içeceği sıcak tutması için bir katman polietilen plastik ile kaplanarak üretildiğini biliyor muydunuz? Bu yüzden ne kağıt, ne de plastik olarak geri dönüştürülebiliyor. 
2- Bu kapların genellikle kapağı plastikten oluşuyor, neden her kahve tüketeceğimde bu plastik için harcanan enerji ile birlikte kahvemi tüketeyim ki? Kahvenin bana ulaşması için bile deniz aşırı bir enerji gerekiyorken hem de! 
3- Sırf bu alışkanlığımız yüzünden yılda 2.5 milyar tek kullanımlık kahve bardağının kullanıldığını biliyor muydunuz?



KULLAN-AT BARDAKLARA ALTERNATİFLER:


4- PLASTİK PİPETLER

Dışarda ısmarladığımız içecekler, kokteyller harika keyifli evet, ama içlerinde gelen pipetlere gerçekten ihtiyacımız var mı? İçeceklerle birlikte gelen pipetin geri dönüşümünün neredeyse imkansız olduğunu biliyor muydunuz? 

PLASTİK PİPETLERİN DOĞAYA VERDİĞİ ZARARLAR:
1- Bu pipetlerin ebatları ve hafiflikleri sebebiyle geri dönüşüm merkezlerinde taşıyıcı kayışta durmaması ve bu sebeple geri dönüşememesi. 
2-
Pipetlerin katı atık sahasına ulaşması veya denizlere karışması sonucunda hayvanların ağız veya burunlarına takılarak canlılara zarar verdiğini biliyor muydunuz?
3-
Sadece içecekleri bir pipetle içeceğiz diye aslında o kadar da gerekli olmayan bir objeyi üretim zincirine ekliyoruz, buna cidden gerek var mı? 



KULLAN-AT BARDAKLARA ALTERNATİFLER: