Dünya İçin, bilinçli yaşam yaklaşımını benimseyerek doğayı korumak adına jenerasyonlar arası bilgi paylaşımı yapan, atık temizliği, geri/ileri dönüşüm ve tasarım etkinlikleri düzenleyen bir sosyal oluşumdur.




ULAŞ
TAKİP ET
︎ Email
︎ Instagram
FESTİVAL’DEN HABERLER




DÜNYA İÇİN 
2 GÜN

︎


9 Ekim 2021
Yazan: İrem Çetinor
24 - 25 Eylül 2021 tarihlerinde Bozcaada’da gerçekleştirdiğimiz Dünya İçin 2 Gün Atık ve Farkındalık Festivali verimli ve oldukça yoğun geçti.

Öncelikle etkinliğimizin gerçekleşmesine vesile olan Bozcaada Kaymakamlığı, Bozcaada Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bozcaada Belediyesi’ne, ardından Aral ailesi, Bozcaada İstiklal Ortaokul müdüresi Bilge Kavlak ve tabi ki Tapp Water ve Derin’e tüm katkı ve emekleri için, ve sıra sıra tüm katılımcılarımıza destekleri için çok teşekkür ederiz! 




1. GÜN: 24 Eylül Cuma 


Sabah Kasaba Bozcaada’da TAPP Water, Su.Co, Okra Pigment, Bi’ Avuç, Earthist, Vanara, Mah-roc, Huner, Chi Board, Lindos Naturals, Sukurusu gibi markalardan oluşan kermesimizin kurulumu ile başladı. 



Mekanı festivalimiz için süslerken, kullandığımız pek çok ürünü ileri dönüştürerek oluşturmaya özen gösterdik. Daha önceki etkinliklerde kullanılan pankartlar ve basılı malzemelerin üzerlerini kapladık, ve elimizde olanı dönüştürerek malzemelerimizi oluşturduk. 
Bozcaada Jazz Festivali posteri
İleri dönüştürerek yaptığımız kendi posterimiz
*Bozcaada Jazz Festivali’ne teşekkürlerimizi sunarız!

Bir araya getirdiğimiz markaları seçerken öncelikle geri dönüşüm, ileri dönüşüm, sürdürülebilirlik konularına dikkat ettiklerine ayrıca doğa ve insan dostu olmalarına özen gösterdik. Sürdürülebilirlik kavramını da, ‘Bize sunduğu çözüm ile ‘kullan-at’ sisteminden uzaklaştırıyor mu?’ sorusunu sorarak ele aldık.  



Atık toplama ve sahil temizlik yolculuğumuza koyulmak üzere toplandık ve atıkları cam, plastik, ambalaj atığı olmak üzere nasıl ayırmamız gerektiği ile ilgili bir bilgilendirme konuşması gerçekleştirdik.

Kasaba Bozcaada’dan kermes hazırlığı ve organizasyon serüvenimizden bir görüntü





KATI ATIK SAHASI


Ardından Bozcaada katı atık sahasının çevresine ve Akvaryum Koyu’na gitmek için yaklaşık 30 kişiyi aşkın bir grup olarak harekete geçtik. Katı atık sahası ve çevresi gerçekten korkunç denilecek durumdaydı. Atık sahasının içi uçsuz bucaksız bir çöp yığını ile doluydu, ve birkaç kişinin çalıştığı presleme yapan bir hurdacı aile dışında bir imkanın olmadığı dezorganize bir alandı, sahanın dışı ise, her yere uçmuş veya yoldan geçen insanları attığı çeşitli doğada olmaması gereken atıklarla doluydu. 
Katı atık sahasının dışı 
Hurdacının bulunduğu alan
Preslenebilen bazı pet şişeler 



Tapp Water ekibinden İlker, henüz preslenemeyen ve istiflenmiş çoğunluğu tek kullanımlık pet şişeler ve şişe kapaklarından oluşan bir dağın ortasında günümüz atık sorununa dikkat çekiyor.



Katı atık sahasında topladığımız tüm atıkları inşaat çuvallarına ayrı ayrı doldurarak orada çalışan hurdacıya teslim ettik. Bu konu ile ilgili bir açıklama yapmak istiyorum, aslında ilk başta projemizi geliştirirken yapmak istediğimiz topladığımız tüm atıkları adadan karaya ulaştırmaktı, ama sonrasında gördük ki, bizim yaptığımız çalışma özellikle atıkları ayrıştırdığımız için her şekilde oradaki düzene katkı sağlıyor. Oradaki düzen dediğim de, malesef çarpık bir düzen. 

Bu sahasının bir bölümünü atık ayrıştırıcı ya da hurdacı dediğimiz firma işletiyor, toplayabildiklerini ve düzenleyebildiklerini özellikle metal ve plastik olmak üzere presliyorlar, diğerleri ise burada İlker’in arkasında gördükleriniz gibi açık bir şekilde duruyorlar. Çevreye oluşturabilecekleri zararları bir de siz düşünün. (mikroplastikler, leachate dediğimiz zehirli maddenin yeraltı sularına karışması, beslenen yırtıcı kuşların midelerine dolması gibi gibi pek çok sorun başta olmak üzere..)

Presledikleri atıkları da daha sonra İzmir civarına ilettiklerini söylediler. Araştırdığıma göre ise Ayvacık’ta bir ayrıştırma merkezi daha var, diğer geri dönüşüm fabrikalarına satış yapan, oraya neden iletmediklerini söylemediler.

Yakın zamanda da Ayvacık, Ezine, Bozcaada, Bayramiç, Geyikli, Küçükkuyu olmak üzere 6 yerleşim alanından çıkan ‘çöp’ler ile ilgili bir enerji üretelen atık yönetim tesisi kurulacağına dair bilgiler var, ama doğru bilgiye ulaşmak için daha fazla araştırma yapmak gerek.


Melis, Mert, Nilgün, İlker, İrem, Ecem, Simge, Natali, İris, Linzi, Furkan karşılaştığımız manzaraya karşı hep birlikte ‘dünya için buradayız’ dediler.



AKVARYUM KOYU

Katı atık sahasından sonra, hep birlikte Akvaryum Koyu’na geçtik. Nisbeten yıllar boyu karşılaştığımız sahillerden daha temiz olmasına rağmen, yine de çoğu yer, strafor, mikroplastikler ve gerçekten sahillere ait olmayan çeşitli malzemelerle kaynıyordu. Bunlardan bir tanesi de metrelerce damla sulama için kullanılan plastik hortumlar. 4 kişi resmen asılarak denizin kıyıya vurduğu bitkilerin arasından bu hortumları çıkardık, ve işin müjdeli kısmı, bunu bahçesinde kullanmak üzere sahip çıkan bir kişi bile oldu!   


Bir ekip olarak büyük mücadele sonucunda hortumu saz kamışlarının arasından ayıklamayı başardık.




Teoman Bey bir Bozcaada yerlisi olarak büyük bir heyecanla iki gün boyunca muazzam enerjisi ile unutulmaz bir destek verdi bize!



Akvaryum Koyu’nun genel görüntüsü, ben de kenarda fotoğrafçımız Tuygun’a süper kare yakaladın dermişçesine baş parmağımı kaldırmış muzurluk yapıyorum.. 


Su.Co ekibinden İrem, Linzi ve Ecem topladıkları atıkları ile.. 

Konan, topladığı atık dolu çuvalı engebeli arazide taşırken.. 



Anıl Taşezen daha sonra atölyesinde kullanmak için grup arkadaşlarımızla birlikte sadece izmarit topladı. 




32 kişilik bir grup olarak, 30u aşkın plastik, cam ve metal atıktan oluşan çuvallarımızı hurdacıya geri dönüşüm tesislerine iletmesi için teslim ettik. 



SUNUMLAR 


Akvaryum Koyu’ndan sonra biraz ara verip güneşin batışına doğru Kasaba’da sunumlarımıza başladık. Sunum yapanlar arasında Deniz Yaşamını Koruma Derneği , Çöpüne Sahip Çık Vakfı, Dünya İçin, Tapp Water, Neslihan YetişkinEarthist ve Bozcaada Ekoloji Platformu yer aldı.

Ardından AyaHangPan ile muhteşem bir hang pan müzik ziyafeti ile günü kapattık! Herkese emekleri için gönülden teşekkür ederiz. 

Dünya İçin 2 Gün’e dair açılış konuşmamız.

Tapp Water sunumu için İlker ve Natali

Çöpüne Sahip Çık Vakfı’ndan Oya Güzel, sunumu esnasında..



Deniz Yaşamını Koruma Derneği’nden Ayşe Semiz, sualtı dalışları ve deniz dibi temizlik süreçlerinden bahsediyor.



Earthist’in kurucusu Berk Sohtorik, kenevirin toprağı besleyiciliği ve insan bedeni için önemini anlatırken, İlker ile birlikte..


Bozcaada Ekoloji Platformu kurucusu Alpay Oğuş sunumunu yaparken.. 


Çok yoğun ve emeğimize değen bir gündü. Programın en sonunda  sunumlar sonrasında kapanışı Bi’Avuç ve AyaHangPan’in kurucusu Öktem’in hang pan ve Buğra’nın cajonuyla muazzam konseriyle yaptık. İnanır mısınız?! Ben bile şarkı söyledim! ︎
 



Sevgili Öktem ve Buğra hang pan ve cajon ile muhteşem bir konser verdiler!




Ben de acemice mantralar söylerek ekibe eşlik ettim ︎
Ve günü Bozcaada şaraplarımızı yudumlayarak birlikte başardığımız harika enerjisini kutlayarak, ertesi güne hazırlanmak için geceyi kapattık. 




2. GÜN: 25 Eylül Cumartesi


Güne erken başladık, bugünün özelliği ise sadece gençlere yönelik bir gün tasarlamış olmamızdandı. Bozcaada İstiklal Ortaokulu’ndan gelecek gençler ile aktiviteler düzenlemenin büyük bir heyecanı vardı üzerimizde. 

İlk başta okul bahçesinde buluştuk, gençlere birlikte ürettiğimiz bir oyunla kendimizi tanıttık. O günki programımızı açıkladık ve neler yapıp neler göreceğimizi anlattık, anlaştık. 



Bozcaada İstiklal Ortaokulu bahçesinde,,


Toplanıp birbirimizi tanıdık



Katı Atık Sahası & Tuzburnu

Gençlerle önce katı atık sahasına gittikten sonra, atık toplarken bunları nasıl ayırmamız gerektiğini konuştuk. Sonrasında Tuzburnu koyuna giderek, minik gruplara ayrılıp farklı malzemeleri doğadan ayıklamaya başladık. Her birine eldiven, ve çuval vererek istedikleri alanları temizlemelerine yardımcı olduk. Bu arada hepsine Dünya İçin 2 Gün t-shirt’lerini de hediye ettik. ︎

Katı atık sahasına gezimiz..

Tuzburnu’nda atıklar ile ilgili soru cevap çemberi

Atık toplama grupları

Kimi gençler deniz kenarına doğru yöneldiler 

Kimi gruplar daha çok dağlık alanlara gittiler 



Grup olarak tam 20 çuval dolusu plastik toplayıp bunları hurdacıya teslim ettik. 




İstiklal Ortaokulu 
Kısa bir öğlen arası verdikten sonra çocuklarla yeniden okulun bahçesinde buluştuk ve Bozcaada Ekoloji Platformu ile kompost bidonu atölyesi ve Mah-roc ile hayalet ağlardan ileri dönüşüm atölyesi yapmaya koyuldular. Bir grup öğrenci de merkezde Anıl Taşezenle birlikte izmarit avına çıktı. 




Soğuk Kompost Bidonu Atölyesi



Tüm yıl boyunca kullanılacak soğuk kompost bidonuna çocuklar meyve artıklarını, yiyecek artıklarını atabilecekler, yeşil ve kahverengi dengesini öğrenerek okullarında toprak üretmeyi deneyimleyecekler. 


Hayalet Ağ’dan İleri Dönüşüm Atölyesi



Çocuklar atıl duran hayalet ağlarına kendi ördükleri ikinci el kumaşlardan balıklar yarattılar. Roksan yavaş modadan, ve atıl duran atık kumaşlardan bahsederek çocukları bilgilendirdi.

Merkez’de İzmarit Avı



Aral Çiftliği 


Okulda ve merkezde gerçekleştirilen atölyelerden sonra, çocuklar Aral Çiftliği’ne gelerek buradaki atölyelerimizi deneyimlediler. Bütün gün gördükleri atıkların aksine doğayı daha fazla kirletmemek adına malzemeleri ileri dönüştürmeyi, doğal malzemeler kullanmanın ne demek olduğunu, dönüştürdükleri malzemelerden yaratıcı sonuçlar çıkarabilmeyi deneyimlediler.

Adanın içinde farklı doğal alanları ve mekanları gezerek perspektiflerini genişletmek fırsatı buldular. Aral Çifliği’nde Medeniyet Hamuru ile kağıt yapımı, Okra Pigment ile doğal boya atölyesi, Sukurusu ile doğal kağıtlara baskı atölyesi, Dünya İçin ile ileri dönüşüm saksı atölyesi ve Anıl Taşezen ile izmaritlerden oluşturdukları bir enstalasyon atölyesi gerçekleşti. Atölyeler sonunda çocuklar gerçekten çok mutlu ve heyecanlıydılar, birbirileriyle yaptıklarını paylaşıp keyif içinde günü tamamladılar! ︎




ATÖLYELER: 


Medeniyet Hamuru ile Kağıt Yapım Atölyesi 






Dünya İçin ile İleri Dönüşüm Saksı Atölyesi 

Gençlerle birlikte plastik şişeler hakkında konuşurken.


Okra Pigment ile Doğal Boya Atölyesi 


Sevgili Kübra, doğal boya atölyesine başlamak üzereyken.


Sukurusu / Merve & Deniz Bayram ile Baskı Atölyesi 


Deniz Bayram, çocuklara baskı atölyesi için kullanacakları malzemeleri gösterirken.




Anıl Taşezen ile İzmarit Atölyesi 


Anıl Taşezen, gençlerle birlikte merkezde topladıkları izmaritleri ayıklarlarken. 




Pınar Akkurt’un İleri Dönüşüm Kütüphanesi 


Gençlerin en çok ilgisini çeken istasyonlardan biri Pınar’ın ileri dönüştürülmüş obje kütüphanesiydi.



Gerçekten bu iki günü bu şekilde kutlayarak bitirebilmek muazzam bir histi! Gelecek sene gerçekleştirdiğimiz her şeyden öğrendiklerimizle daha verimli ve dönüştürücü bir etkinlik gerçekleştirmeye söz vererek Dünya İçin 2 Gün’ü bu senelik kapattık!


Genç ve yetişkin herkes demek istiyorum ama burada bile yanımızda olmayan pek çok kişi var! İnanılmaz bir kalabalıktık! 




Sevgili Furkan, her daim gülümsemesi ve optimizmi ile, etkinliğin neşe kaynağıydı!︎
 

Gerçekten tüm hayal kuran, malzeme tedarik eden, tasarlayan, kafa yoran, mekan olan, alan açan, iş birliği yapan, emek veren, tahammül eden, destek olan herkese çok teşekkür ederiz. Bir sonraki etkinliği daha deneyimli bir şekilde keyif ve yaratıcılık içinde gerçekleştirmek için çok heyecalıyız! Çünkü #dünyaiçinburadayız.

#bozcaadaatıkvefarkındalıkfestivali #atıkvefarkındalık
#dünyaiçin2gün #dünyaiçinhergün #dünyaiçin