Dünya İçin, bilinçli yaşam yaklaşımını benimseyerek doğayı korumak adına jenerasyonlar arası bilgi paylaşımı yapan, atık temizliği, geri/ileri dönüşüm ve tasarım etkinlikleri düzenleyen bir sosyal oluşumdur.




ULAŞ
TAKİP ET
︎ Email
︎ Instagram
KÜRESEL İKLİM GREVİ





BİLGİ

︎︎



21 Ağustos 2019
Yazan: İrem Çetinor
Küresel iklim grevleri son zamanlarda hem sayıca hem de ülkece artmış durumda. Bu grev ve yürüyüşlerin amacını anlamak adına, geçtiğimiz seneler içinde gerçekleşen olayları kronolojik olarak sizin için özetliyor, ve küresel iklim aktivistleri ve genç grevcilerin taleplerinin ne olduğunu açıkça sizin için toparlıyoruz.

Paris Antlaşması Nedir?
12 Aralık 2015 - Paris



"İklimi değil, sistemi değiştirin" başlıklı pankartları ile birlikte Paris’teki İklim Yürüyüşü, 8 Aralık 2018.


COP 21 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi içinde bir antlaşmadır. ‘Conference of the Parties’, yani ‘Partilerin Konferansı’ anlamına gelir ve 21. toplantıdır. Amacı küresel ısınmayı 2°C altında tutmak hatta mümkün olduğunca 1.5 °C altında tutmaya gayret etmek adına yapılan bir antlaşma. Antlaşma 2020’de yürürlülüğe girecek.

COP21’ı özeteleyen video’yu buradan izleyebilirsiniz:
https://www.youtube.com/watch?v=_yc7xAMMYUs

IPCC Nedir?
1-5 Ekim 2018 - Güney Kore



The Intergovernmental Panel on Climate Change’ veya ‘IPCC’ yani ‘Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli demektir. Konuşulan konuları bizzat dinlemek isterseniz:
https://www.youtube.com/watch?v=12S3dKrxj7c

Özetle: IPCC’nin 1.5 °C küresel ısınma üzerine hazırladığı rapor hakkında konuşuluyor.

Bu rapora buradan ulaşabilirsiniz: https://report.ipcc.ch/sr15/pdf/sr15_spm_final.pdf

COP24 Nedir?
2-15 Aralık 2018 - Polonya



Katowice Climate Change Conference’, ‘Katowice İklim Değişikliği Konferansı’, veya diğer bir ismiyle  24. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı olarak da anılabilir, ya da COP24,  (Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change)

Katowice Konferansı, Kyoto Protokolü ile ilgili 14. toplantı olarak, ve Paris Antlaşması hakkında uygulama kararı alınan yürütmelikler ile ilgili partilerin ilk toplantısı olarak sayılıyor.

Greta Thunberg’in konferanstaki konuşmasını izlemek için:

https://www.youtube.com/watch?v=VFkQSGyeCWg&t=140s

Kyoto Protokolü nedir?
11 Aralık 1997 - Japonya



Kyoto Protokolü, 1992’de başlayan ‘United Nations Framework Convention on Climate Change’, (kısaltması UNFCCC), yani ‘Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin devamı olarak oluşturulmuş bir antlaşmadır. Küresel ısınmanın, yapılan bilimsel araştırmalar doğrultusunda, insan yapımı karbondioksit sanılımı sonucu oluştuğuna dair bilgilerin ortaya çıkması ile anlaşacak partilerin sera gazı emisyonlarını azaltması doğrultusunda kararların başlangıcı atılmıştır. Kyoto Protokolü, 1997’de yer almış ve 16 Ocak 2005’te ancak yürürlüğe girmiştir. Şuanda 192 üye mevcuttur.

Temel amaç küresel ısınmayı indirgemek ve atmosferdeki sera gazı yoğunluğunu azaltmaktır. Kyoto Protokolü’nde bulunan 6 sera gazı tipi şunlardır: (Anex A diye geçer) Karbondioksit, Metan gazı, Nitröz Oksit, Hidroflorokarbon, Perfluorokarbon ve Sülfür Heksaflorid‘dir.

Daha detaylı okumak isterseniz: https://unfccc.int/kyoto_protocol

2°C Neden Önemli? (Bilgiler HuffPost’tan derlendi.)

Kapınızın dışındaki alanda havanın 2°C ile değiştiğini farzedelim, çok da önemsemeyiz, ama bu sadece tek bir alanda olduğu için, bu değişikliğin heryerde olduğunu düşünürsek, kapınızın dışındaki 1 metrekarelik alanın 510 milyar katı büyüklükte bir alana yayıldığını... Bu dünya üzerindeki her canlıyı etkileyecek bir değişiklik haline geliyor.

NASA Dünya Gözlemevi’ne göre, dünyamız 1880 yılına göre, 0.8°C daha sıcak.  Gezegenimizin sıcaklık yüksekliğinin 3’te 2si, son 40 yılda gerçekleşti, bunun sebepleri neler?